1.1.1 In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: a. | vereniging: | de vereniging, genaamd "Open Jongerenvereniging De Koornbeurs", gevestigd te Delft; | b. | leden: | de leden van de vereniging zoals bedoeld in de statuten; | c. | kennismakers: | zij, die volgens de statuten en het huishoudelijk reglement in aanmerking zouden komen voor het lidmaatschap en zich als zodanig hebben aangemeld bij de kennismakingscommissie; | d. | bestuur: | het bestuur van de vereniging zoals bedoeld in de statuten; | e. | doelstelling: | het doel van de vereniging, zoals vastgelegd in de statuten, alsmede de uitleg die daaraan gegeven is in het door de ledenvergadering vastgestelde verenigingsbeleid; | f. | beleid: | het weloverwogen, gericht op de doelstelling, op gang brengen en sturen van processen en activiteiten, met inachtneming van effecten op zowel lange als korte termijn; | g. | openbaarheid: | het toegankelijk zijn voor alle leden van op papier gestelde informatie, alsmede van vergaderingen of de agenda, tijd, plaats en het verslag hiervan, ofwel een combinatie van deze. | h. | stemgerechtigden: | zij die volgens de statuten het recht hebben om op de ledenvergadering een stem uit te brengen. |
1.1.2 Het huishoudelijk reglement zaken betreffende de gang van zaken binnen de vereniging die de ledenvergadering nodig, nuttig of wenselijk voorkomen. Het huishoudelijk reglement regelt ten minste die zaken die volgens de statuten in reglementen moeten zijn vastgelegd.
1.2 Functioneren in het algemeen
1.2.1 De vereniging dient als geheel te functioneren.
1.2.2 De vereniging streeft naar een optimale participatie van alle leden bij de beleidsvorming en bevordert de verspreiding van voor de beleidsvorming en de beleidsuitvoering relevante informatie.
1.2.3 Taken, bevoegdheden, werkwijze en activiteiten van alle personen en organen, binnen de vereniging werkzaam, dienen intern duidelijk (her)kenbaar te zijn.
1.2.4 De vereniging streeft naar een duidelijke overleg- en coördinatiestructuur.
1.2.5 De uitwerking van de doelstelling en het beleid worden mede bepaald op basis van een regelmatige evaluatie van beide.
1.2.6 Openbaarheid met betrekking tot alle organen binnen de vereniging dient de normale toestand te zijn.
2.1.1 De vereniging kent uitsluitend gewone leden.
2.1.2 Leden kunnen slechts zijn zij, die bereid zijn mee te werken aan de verwezenlijking van het doel van de vereniging.
2.1.3 Aan de installatie tot lid gaat een kennismaking vooraf, welke wordt geregeld en begeleid door de kennismakingscommissie, zo mogelijk in overleg met de kennismakers.
2.1.4 Uiterlijk drie maanden en minimaal één maand na de aanvang van de kennismaking, draagt de kennismakingscommissie, na overleg met de kennismakers, deze kennismakers al dan niet voor aan de ledenvergadering ter installatie tot lid.
2.1.5 De kennismakingscommissie maakt tenminste zeven dagen voor de dag waarop de ledenvergadering beslist over de voordracht, de namen van de voor te dragen kennismakers aan de vereniging bekend. Gefundeerde bezwaren tegen de voordracht, berustend op wangedrag van de kennismaker of gemotiveerd vanuit het doel van de vereniging, dienen tenminste drie dagen voor de dag, waarop de ledenvergadering over de voordracht beslist, bij de kennismakingscommissie te worden ingediend. De kennismakingscommissie bespreekt de bezwaren met de betrokkenen. Deze bezwaren worden aan de ledenvergadering bekend gemaakt, waarna de ledenvergadering bij meerderheid beslist over de toelating tot het lidmaatschap. Indien aan de kennismakingscommissie geen of niet tijdig bezwaren kenbaar worden gemaakt, dan wordt door de ledenvergadering aan de voorgedragenen het lidmaatschap verleend.
2.1.6 Besluit de kennismakingscommissie een kennismaker niet voor te dragen aan de ledenvergadering als lid, dan maakt zij dit besluit en de motivatie ervan, uiterlijk drie maanden na aanvang van de kennismaking, bekend aan de ledenvergadering. Eventueel kunnen minimaal vijf leden zelf de voordracht doen. De volgende ledenvergadering beslist dan bij meerderheid over de toelating tot het lidmaatschap.
2.1.7 Men wordt door de voorzitter van de ledenvergadering tot lid geïnstalleerd na ondertekening van het authentiek exemplaar van de statuten. We hebben er voor gekozen om lidmaatschap bij verstek niet te regelen, omdat dit uitnodigt tot veel verstekleden.
2.1.8 Men houdt op lid te zijn bij opzegging, ontzetting of overlijden zoals geregeld in de statuten.
2.2.1 Leden hebben stemrecht in de ledenvergadering zoals geregeld in de statuten.
2.2.2 De leden hebben actief en passief kiesrecht in de ledenvergadering zoals geregeld in de statuten.
2.2.3 De leden kunnen het initiatief nemen tot het houden van ledenvergaderingen zoals omschreven in de statuten.
2.2.4 De leden hebben recht op toezending van het verenigingsblad en uitnodigingen met de voorlopige agenda voor de ledenvergaderingen. Geschorste leden behouden dit recht.
2.2.5 De leden hebben recht op het inzien en zo mogelijk verkrijgen van alle op schrift gestelde informatie aangaande de vereniging, die bij alle organen van de vereniging aanwezig is, met uitzondering van vertrouwelijke informatie.
2.2.6 De leden hebben het recht van voordracht voor alle te vervullen functies.
2.2.7 De leden hebben het recht van toegang tot het verenigingsgebouw zoals geregeld in het sociëteitsreglement.
2.2.8 De leden hebben het recht op het genieten van alle materiële faciliteiten die de vereniging haar leden biedt zoals geregeld in het sociëteitsreglement.
2.3.1 Ieder lid werkt actief mee aan de verwezenlijking van het doel van de vereniging.
2.3.2 Ieder lid is desgevraagd verplicht bepaalde handelingen betreffende de vereniging te motiveren tegenover het bestuur, danwel de ledenvergadering.
2.3.3 Ieder lid is verplicht zijn contributie te betalen zoals bedoeld in paragraaf 5.2.
2.3.4 Ieder lid is verplicht van adreswijziging onmiddellijk schriftelijk kennis te geven aan het bestuur.
2.3.5 Ieder lid wordt verondersteld de statuten en de reglementen te kennen.
2.4.1 Indien een lid zich niet houdt aan zijn plicht(en) of zich schuldig maakt aan wangedrag, kunnen er maatregelen tegen hem genomen worden.
2.4.2 Het bestuur kan een lid dat handelt in strijd met statuten, reglementen of besluiten van de vereniging of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt schorsen zoals geregeld in de statuten. Een probleem van deze methode is dat je geen van de twee versies kan uitbreiden zonder de ander ook uit te breiden.
2.4.3 De ledenvergadering kan een lid dat handelt in strijd met statuten, reglementen of besluiten van de vereniging of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt schorsen zoals geregeld in de statuten. Hiervoor geld hetzelfde als het vorige artikel.
2.4.4 De ledenvergadering kan een lid dat handelt in strijd met statuten, reglementen of besluiten van de vereniging of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt uit het lidmaatschap ontzetten zoals geregeld in de statuten.
2.4.5 Een lid kan de toegang tot het gebouw en/of het recht op gebruik van bepaalde materiële faciliteiten worden ontzegd zoals geregeld in het sociëteitsreglement.
2.4.6 Overige maatregelen worden bepaald door de ledenvergadering of door het bestuur, indien dit hiertoe door de ledenvergadering gemachtigd is. Voordat wordt overgegaan tot het nemen van maatregelen pleegt het bestuur overleg met de betrokkene(n).
2.4.7 Afgezien van andere maatregelen komt directe of indirecte financiële schade, dit ter beöordeling aan de ledenvergadering, door acties gepleegd door individuele leden volledig ten laste van deze leden.
2.4.8 Een met redenen omkleed voorstel tot maatregelen tegen een bepaald lid kan als voorstel voor de ledenvergadering worden ingediend door het daarvoor vereiste aantal leden. De eerstvolgende ledenvergadering beslist over dit voorstel.
2.4.9 Ieder lid heeft het recht aanwezig te zijn op de ledenvergadering, waarop de tegen hem te nemen maatregelen behandeld worden. Hij wordt voor deze ledenvergadering speciaal schriftelijk uitgenodigd. Op deze ledenvergadering mag hij zich tegen de te nemen maatregelen mondeling en/of schriftelijk te weer stellen. Misschien iets bij van dat hij ook iemand anders mag aanwijzen om voor hem te spreken (eventueel van buiten de vereniging). De SPG is hier nog niet over eens en dit lijkt een discussiepunt voor de ledenvergadering te worden.
2.4.10 Van alle sancties die tegen leden worden genomen dient de gehele vereniging op de hoogte worden gebracht.
3.1.1 Onder kennismakers wordt verstaan: zij, die volgens de statuten en huishoudelijk reglement in aanmerking zouden komen voor het lidmaatschap en zich als zodanig hebben aangemeld bij de kennismakingscommissie.
3.1.2 De kennismakingscommissie maakt de namen van de kennismakers kenbaar aan de vereniging.
3.1.3 Een kennismaker kan ten aller tijde zijn kennismakerschap met onmiddellijke ingang stopzetten.
3.2 Rechten van de kennismakers
3.2.1 De kennismakers hebben recht op toezending van het verenigingsblad en uitnodigingen met de voorlopige agenda voor de ledenvergaderingen.
3.2.2 De kennismakers hebben recht op het inzien en zo mogelijk verkrijgen van alle op schrift gestelde informatie aangaande de vereniging, die bij alle organen van de vereniging aanwezig is, met uitzondering van vertrouwelijke informatie.
3.2.3 De kennismakers hebben het recht van toegang tot het verenigingsgebouw zoals geregeld in het sociëteitsreglement.
3.2.4 De kennismakers hebben het recht op het genieten van alle materiële faciliteiten die de vereniging haar leden biedt zoals geregeld in het sociëteitsreglement.
3.3 Plichten van de kennismakers
3.3.1 Iedere kennismaker is verplicht, bij het aangaan van zijn kennismakersschap, de in artikel 5.2.6 genoemde vergoeding te betalen.
3.3.2 Iedere kennismaker is verplicht, van adreswijziging onmiddellijk schriftelijk kennis te geven aan het bestuur.
3.4 Sancties tegen kennismakers
3.4.1 Indien een kennismaker zich niet houdt aan zijn plicht(en) of zich schuldig maakt aan wangedrag, kunnen er maatregelen tegen hem genomen worden.
3.4.2 Het bestuur kan in overleg met de kennismakingscommissie iemands kennismakerschap met onmiddellijke ingang beëindigen. De betreffende kennismaker wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. Zo een besluit wordt zo snel mogelijk, met motivatie, aan de vereniging bekend gemaakt. Indien tenminste vijf leden tegen deze beslissing beroep aantekenen beslist de eerstvolgende ledenvergadering over de nietigverklaring van dit besluit.
3.4.3 Een kennismaker kan de toegang tot het gebouw en/of het recht op gebruik van bepaalde materiële faciliteiten worden ontzegd zoals geregeld in het sociëteitsreglement.
3.4.4 Overige maatregelen worden bepaald door de ledenvergadering of door het bestuur, indien dit hiertoe door de ledenvergadering gemachtigd is. Voordat wordt overgegaan tot het nemen van maatregelen pleegt het bestuur overleg met de betrokkene(n).
4.1.1 De ledenvergadering is de vergadering van de leden. Toegang tot de ledenvergadering hebben alle stemgerechtigden, alsmede zij die daartoe door het bestuur en/of de ledenvergadering zijn uitgenodigd.
4.1.2 De ledenvergadering is het hoogst besluitvormend orgaan van de vereniging; zij heeft onder meer als taak: a. | het vaststellen van het beleid van de vereniging; | b. | het beslissen over de toelating tot het lidmaatschap; | c. | het vaststellen van de begroting en de contributies; | d. | het kiezen van de leden van het bestuur en de verenigingscommissies; | e. | zonodig het instellen en opheffen van verenigingscommissies, die niet bij naam genoemd zijn in het huishoudelijk reglement; | f. | het zonodig ter verantwoording roepen van het bestuur, de verenigingscommissies en de leden ervan; | g. | zonodig overgaan tot ontzetting, schorsing of andere maatregelen tegen leden. |
4.1.3 De voorzitter van het bestuur of eventueel een ander door de ledenvergadering aangewezen persoon is de voorzitter van de ledenvergadering. De voorzitter van de ledenvergadering heeft als taak: a. | het leidinggeven aan de ledenvergadering; | b. | het handhaven van de orde. |
Hij heeft het recht om gedurende de ledenvergadering maatregelen te nemen tegen hen, die de orde verstoren.
4.1.4 De secretaris van het bestuur of eventueel een ander door de ledenvergadering aangewezen persoon is de secretaris van de ledenvergadering. Hij heeft als taak: a. | het notuleren van de vergadering; | b. | het opstellen van de besluitenlijst, die met de eerstvolgende postzending na de ledenvergadering bekend wordt gemaakt aan de vereniging; | c. | het ter tekening voorleggen van een presentielijst op de ledenvergadering. |
4.1.5 De ledenvergadering komt bijeen: a. | niet minder dan één maal per jaar; | b. | op schriftelijk verzoek van ten minste één tiende van het totaal aantal stemgerechtigden of ten minste tien stemgerechtigden; | c. | wanneer het bestuur dit nodig acht; | d. | op verzoek van de financiële commissie aan het bestuur; | e. | op verzoek van de eettafelcommissie aan het bestuur; | f. | op verzoek van Stichting Onderhoud van de Koornbeurs aan het bestuur. |
4.1.6 De datum, tijd en plaats, waarop de ledenvergadering bijeenkomt worden bepaald door het bestuur. In de gevallen genoemd onder artikel 4.1.5 lid c., d. en e. en de gevallen waarbij de statuten dit voorschrijven is het bestuur verplicht een vergadering uit te schrijven die wordt gehouden binnen veertien dagen na ontvangst van genoemd verzoek. Als binnen de gestelde termijn aan het verzoek geen gevolg wordt gegeven gelden de overeenkomende bepalingen in de statuten.
4.1.7 Tenminste zeven dagen voor de dag waarop de ledenvergadering bijeenkomt, maakt het bestuur de datum, tijd, plaats en de voorlopige agenda van de vergadering schriftelijk aan de stemgerechtigden bekend, zo mogelijk bovendien ook alle informatie aangaande de te behandelen punten.
4.1.8 Wanneer een verenigingscommissie of een groep van vijf of meer leden het bestuur verzoekt een onderwerp op de voorlopige agenda van de ledenvergadering op te voeren wordt door het bestuur de aangeleverde informatie aangaande bedoeld onderwerp aan de eerstvolgende uitnodiging voor een ledenvergadering toegevoegd.
4.1.9 Het bestuur stelt in overleg met eventuele indieners van onderwerpen de voorlopige agenda vast. De ledenvergadering kan van de volgorde afwijken, andere agendapunten opvoeren en agendapunten niet in behandeling nemen, behoudens die volgens artikel 4.1.5 lid c. en d. ** voorgedragen onderwerpen.
4.1.10 Op de agenda van iedere ledenvergadering komen naast de voorgedragen onderwerpen in ieder geval voor: a. | opening; | b. | behandeling van de notulen van de vorige vergadering; | c. | mededelingen; | d. | behandeling van de ingekomen en uitgegane stukken; | e. | vaststellen van de agenda; | f. | installatie nieuwe leden; | g. | wijziging in de samenstelling van de commissies van de vereniging; | h. | rondvraag; | i. | sluiting. |
4.1.11 De notulen van een ledenvergadering worden op de daaropvolgende ledenvergadering ter goedkeuring voorgelegd. Voorstellen tot wijzigingen kunnen tijdens de ledenvergadering worden ingediend.
4.1.12 Slechts aanwezige stemgerechtigden kunnen een geldige stem uitbrengen zoals geregeld in de statuten. Onder aanwezigheid wordt verstaan: lijfelijke aanwezigheid en bovendien het getekend hebben van de presentielijst.
4.1.13 Geen aanwezige voert het woord zonder toestemming van de voorzitter van de ledenvergadering. Deze behoeft niet meer dan driemaal over hetzelfde onderwerp aan dezelfde persoon het woord te verlenen en als hij meent, dat de vergadering voldoende is ingelicht, kan hij de discussie sluiten.
4.1.14 Ingediende moties van orde worden onmiddellijk besproken en afgehandeld, wanneer zij door tenminste vijf aanwezige stemgerechtigden zijn ondertekend.
4.1.15 Wanneer de ledenvergadering bijeen is, kunnen geen andere bijeenkomsten van leden plaatsvinden.
4.2 Besluitvorming in ledenvergaderingen Dit is nog behoorlijk vaag voor mij
4.2.1 Besluiten kunnen al dan niet in stemming worden genomen, in beide gevallen echter, onverminderd het bepaalde in de statuten, alleen indien tenminste één/tiende van het aantal stemgerechtigden aanwezig is.
4.2.2 Indien het vereiste aantal stemgerechtigden niet ter vergadering aanwezig is, wordt het nemen van een besluit uitgesteld tot de volgende ledenvergadering, welke al dan niet speciaal hiervoor wordt uitgeschreven. Dan moet bij het desbetreffend onderwerp op de voorlopige agenda worden vermeld dat en waarom een besluit hieromtrent niet kon worden genomen.
4.2.3 Stemming vindt alleen plaats, indien tenminste één van de aanwezige stemgerechtigden dit vraagt. Indien geen der stemgerechtigden stemming vraagt wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen.
4.2.4 Over een ter ledenvergadering aan de agenda toegevoegd onderwerp kan slechts een voorlopig besluit worden genomen. Dit voorlopig besluit kan in de volgende ledenvergadering, met inachtneming van het bepaalde in artikel 4.1.7, definitief worden. Hiervoor is in de statuten een leuk extratje opgenomen.
4.2.5 Voorstellen worden in stemming gebracht naar orde van indiening; voorzover het één onderwerp betreft naar orde van verste strekking. Amendementen op voorstellen worden behandeld naar orde van verste strekking, dit ter beoordeling van de voorzitter van de ledenvergadering. De voorzitter geeft een argumentatie met betrekking tot de volgorde van verstrekkendheid. Met een eventueel nieuwe stemmingsvorm moet dit aangepast worden.
4.2.6 Stemming met betrekking tot zaken geschiedt bij handopsteken, tenzij tenminste één der stemgerechtigden stemming bij hoofdelijke oproeping vraagt.
4.2.7 Stemming met betrekking tot personen geschiedt schriftelijk, door middel van gesloten en ongetekende briefjes.
4.2.8 Onverminderd het bepaalde in de statuten wordt een voorstel geacht direct te zijn aangenomen indien het aantal voorstemmers groter is dan de som van de aantallen tegen- en blancostemmers, respectievelijk direct te zijn verworpen indien het aantal tegenstemmers groter is dan de som van de aantallen voor- en blancostemmers. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen, mits er geen blanco stemmen zijn uitgebracht.
4.2.9 Indien een voorstel noch direct is aangenomen, noch direct is verworpen, volgt er onmiddellijk een tweede stemronde, waarbij de mogelijkheid tot blanco stemmen vervalt. In deze tweede stemronde wordt een voorstel geacht te zijn aangenomen indien het aantal stemmen voor groter is dan het aantal stemmen tegen. In alle andere gevallen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.
x.x.x Bij stemmingen omtrend ontzetting van het lidmaatschap, wijziging van de statuten of reglementen en opheffing van de vereniging, zoals geregeld in de statuten, is er geen mogelijkheid tot blanco stemmen.
4.2.10 De voorzitter van de ledenvergadering draagt zorg voor het tellen van de stemmen.
4.2.11 Een stemming is ongeldig, wanneer ongeregeldheden zijn geconstateerd, zulks ter beoordeling aan de ledenvergadering, tenzij blijkt, dat de ongeregeldheden geen doorslaggevende invloed op de stemming hebben gehad.
4.3.1 Bij een verkiezing tot lid van het bestuur of een verenigingscommissie wordt de volgende procedure gevolgd: a. | tenminste vier weken voorafgaande aan de ledenvergadering waarop de verkiezing wordt gehouden, maakt het bestuur de te vervullen vacature(s) bekend; | b. | kandidaatstelling kan geschieden bij het bestuur tot tien dagen voor de ledenvergadering, waarop de verkiezing gehouden zal worden; | c. | de kandidaten moeten, door het bestuur, minstens zeven dagen voor de ledenvergadering bekend worden gemaakt. Het bestuur zendt als regel in overleg met de betrokken kandidaat tegelijk met deze kennisgeving een toelichting omtrent de motivatie van de kandidaatstelling. |
Momenteel wordt een heel ander beleid wat betreft benoemingen van commissieleden gehanteerd. (a. niet, b. niet en c. niet) Ook het vormen van een nieuw bestuur gebeurt momenteel anders.
4.3.2 Indien er evenveel kandidaten zijn als te vervullen functies wordt de volgende procedure gevolgd: De kandidaten worden verkozen verklaard als de ledenvergadering geen stemming verlangt. Besluit de ledenvergadering tot stemming, dan wordt per kandidaat schriftelijk gestemd over al dan niet verkiezen. Blanco stemmen en stemonthoudingen tellen niet mee.
4.3.3 Indien er meer kandidaten zijn dan te vervullen functies, dan wordt de volgende procedure gevolgd: a. | ieder aanwezig lid vult op zijn stembriefje zoveel namen van kandidaten als er te vervullen functies zijn. Een stembriefje dat minder namen bevat wordt geacht het complementaire aantal blanco stemmen te bevatten. Een stembriefje waarop meer namen zijn ingevuld, is ongeldig en telt niet mee voor de uitslagbepaling; | b. | van die kandidaten die de gewone meerderheid van de stemmen op zich hebben verenigd, wordt steeds de kandidaat met de meeste stemmen verkozen verklaard, tot alle te vervullen functies zijn bezet; | c. | indien dit criterium geen uitsluitsel biedt, of na de eerste stemronde nog niet alle functies zijn bezet, wordt een tweede ronde gehouden. Verkiesbaar in deze ronde wordt steeds die kandidaat verklaard die in de meeste stemmen heeft behaald, tot er één kandidaat meer is dan het aantal overblijvende functies; | d. | indien bij de selectie uit de kandidaten volgens lid c. blijkt dat enige kandidaten een gelijk aantal stemmen hebben behaald, en in aanmerking zouden komen voor verkiesbaarheid in de tweede stemronde, zijn de betreffende kandidaten alle verkiesbaar; | e. | van die kandidaten die in de tweede stemronde de gewone meerderheid op zich hebben verenigd, wordt steeds de kandidaat met de meeste stemmen verkozen verklaard, tot alle functies zijn bezet; | f. | biedt dit criterium geen uitsluitsel, dan beslist terstond het lot. |
Misschien is dit te vereenvoudigen door per enkele facature tegelijk te stemmen oid.
4.4.1 De leden van het bestuur worden verkozen door de ledenvergadering. Het bestuur is verantwoording verschuldigd aan de ledenvergadering.
4.4.2 De leden van het bestuur worden aangesteld voor een termijn van hoogstens dertien maanden. Zij kunnen zich opnieuw verkiesbaar stellen. Ontstaat er een vacature binnen het bestuur, dan volgt de procedure vermeld in paragraaf 4.3.
4.4.3 Het bestuur bestaat uit tenminste vijf personen en hoogstens acht personen. Naast de in de statuten genoemde voorzitter, secretaris en penningmeester, hebben verder minimaal een plaatsvervangend voorzitten en een eventueel een tweede penningmeester zitting.
4.4.4 Het bestuur handhaaft de statuten en het huishoudelijk reglement. Tot zijn werkzaamheden behoren onder andere: a. | het leiding geven aan de vereniging; | b. | het coördineren van verenigingscommissies; | c. | het signaleren van gebreken in het functioneren van verenigingscommissies en de vereniging en het op een ledenvergadering aan de orde stellen van deze gebreken en meningsverschillen; | d. | het uitvoeren van wettige besluiten van de ledenvergadering, voor zover deze op hem betrekking hebben; | e. | het behartigen van de belangen van de leden voor zover dat op zijn weg ligt; | f. | het stimuleren van activiteiten binnen het kader van de doelstelling; | g. | het vertegenwoordigen van de vereniging naar buiten binnen de taken en bevoegdheden van het bestuur en het, ter beoordeling van het bestuur, overdragen van deze taak aan één of meer leden; | h. | het behandelen van de lopende verenigingszaken; | i. | het beheren van de sociëteit zoals geregeld in het sociëteitsreglement; | j. | het zorg dragen voor het onderhoud van de sociëteit; | k. | het coördineren van de vorming van het verenigingsbeleid. |
4.4.5 De voorzitter heeft de algemene leiding van het bestuur. Hij zit over het algemeen de ledenvergadering voor zoals geregeld in artikel 4.1.3.
4.4.6 De plaatsvervangend voorzitter vervangt zo nodig de andere bestuursleden en in het bijzonder de voorzitter.
4.4.7 De secretaris voert de correspondentie. Hij houdt hiervan een afschrift en bewaart de ingekomen stukken. Hij is verantwoordelijk voor het archief van de vereniging. Hij bewaart het authentiek exemplaar van de statuten en het authentiek exemplaar van het huishoudelijk reglement. Hij houdt een naam- en adreslijst bij van leden. Hij moet desgevraagd aan de leden inzage verlenen van de onder hem berustende stukken, met uitzondering van vertrouwelijke informatie.
4.4.8 De penningmeesters zijn belast met het innen en beheren van de gelden van de vereniging. In geval van wanbeheer, te bepalen door de ledenvergadering, zijn zij verplicht in de kas aan te vullen wat door hun schuld ontbreekt en/of is gederfd.
4.4.9 Het bestuur stelt een bestuursbeleid op en stelt dit minimaal éénmaal per jaar ter discussie in de ledenvergadering. Het is over het bestuursbeleid en de uitvoering ervan verantwoording verschuldigd aan de ledenvergadering.
4.4.10 Behoudens in vertrouwelijke gevallen zijn de vergaderingen van het bestuur openbaar.
4.5 Bestuurlijke werkgroepen
4.5.1 Er kunnen bestuurlijke werkgroepen zijn. Het bestuur beslist over instelling en samenstelling. Instelling en samenstelling moeten gepubliceerd worden.
4.5.2 Binnen de eigen taakstelling en bevoegdheden worden de taakstelling en bevoegdheden van de bestuurlijke werkgroepen vastgesteld door het bestuur.
4.5.3 Bestuurlijke werkgroepen zijn verantwoording verschuldigd aan het bestuur.
4.5.4 Behoudens in vertrouwelijke gevallen zijn de vergaderingen van bestuurlijke werkgroepen openbaar. nieuw
4.6 Verenigingscommissies
4.6.1 Een verenigingscommissie wordt danwel is ingesteld door de ledenvergadering ten dienste van de vereniging en is verantwoording verschuldigd aan de ledenvergadering.
4.6.2 Verenigingscommissies die niet vernoemd worden in het huishoudelijk reglement, worden door de ledenvergadering bij afzonderlijk besluit ingesteld en opgeheven. Het instellingsbesluit regelt tenminste de samenstelling, taakomschrijving, bevoegdheden en werkwijze(n) van de in te stellen verenigingscommissies.
4.6.3 Verenigingscommissies bestaan uit minimaal drie leden. Zij worden door de ledenvergadering verkozen voor een door de ledenvergadering te bepalen tijdvak.
4.6.4 Taken en bevoegdheden van een verenigingscommissie worden vastgesteld danwel gewijzigd door de ledenvergadering. nieuw
4.6.5 Een verenigingscommissie vervult haar taak onder andere door: a. | het voorbereiden van het beleid op haar gebied en het eens per jaar herzien van haar beleid; | b. | na vaststelling van haar beleid door de ledenvergadering, het uitvoeren hiervan; | c. | het aan de vereniging verslag doen van haar werkwijze. |
De ledenvergadering stelt een commissiebeleid vast*** Een verenigingscommissie heeft een commissiebeleid*** (werkwijze) a. | het uitvoeren van het door de ledenvergadering vastgestelde commissiebeleid; | b. | het evalueren van het gevoerde beleid en hiervan aan de vereniging verslag van doen; | c. | het eventueel voorstellen tot wijziging van het beleid aan de ledenvergadering. |
4.6.6 De ledenvergadering kan een verenigingscommissie een volmacht verlenen om de vereniging binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen. Nieuw nieuw nieuw. Staat ook al in statuten, maar kan wat duidelijkheid scheppen ten aanzien van bijvoorbeeld contracten met bandjes. Misschien moet er nog op een of andere manier bij dat deze grezen ergens duidelijk staan beschreven (beleid oid).
4.6.7 Behoudens in vertrouwelijke gevallen zijn de vergaderingen van verenigingscommissies openbaar.
4.6.8 Over haar financieel beheer is een verenigingscommissie tevens verantwoording schuldig aan de penningmeesters van het bestuur.
4.6.9 Er is een kennismakingscommissie. Onder de leden is in ieder geval één bestuurslid, bij voorkeur de secretaris. De kennismakingscommissie moet bekendheid geven aan de vereniging, haar doelstellingen en haar activiteiten ten einde de mensen te interesseren als lid te willen meewerken aan de verwezenlijking van het doel van de vereniging. Zij moet de kennismakers toetsen op hun motivatie en hen wegwijs maken in de vereniging. Zij dient de kennismakers gedurende de eerste tijd na hun installatie tot lid te begeleiden.
4.6.10 Er is een financiële commissie. Deze bestaat uit tenminste de niet meer voor de financiën verantwoordelijke penningmeesters van de laatste twee jaren. Zij voert een regelmatige controle uit op het financiële beheer. Zij brengt op de ledenvergadering, waarop het verslag van de penningmeesters wordt behandeld, verslag uit van haar werkzaamheden. Zij geeft adviezen aan de penningmeesters en kan de ledenvergadering van advies dienen. Zij kan verzoeken om een ledenvergadering, zoals geregeld in artikel 4.1.5 lid d. Wat hier beschreven staat is een kascommissie.
4.6.11 Er is een kascontrolecommissie die jaarlijks het financieel jaarverslag, voor goedkeuring door de ledenvergadering, op getrouheid onderzoekt. De kascontrolecommissie kan geen personen bevatten die voor de totstandkoming van het jaarverslag een financiële verantwoordelijkheid hebben gehad.
4.6.12 Er is een commissie tot redactie van het verenigingsblad. Zij brengt regelmatig het verenigingsblad uit. In dit blad heeft ieder lid het recht artikelen te doen plaatsen.
4.7.1 Het bestuur stelt een voorstel voor het verenigingsbeleid op en stelt dit minimaal één maal per jaar ter discussie op de ledenvergadering. Ik vind dat ook anderen een beleid kunnen samenstellen.
5.1.1 Jaarlijks stelt de ledenvergadering voor 1 maart de begroting voor het lopend boekjaar vast op gemotiveerd voorstel van het bestuur en na advies van de financiële commissie.
5.1.2 De ledenvergadering kan tijdens het boekjaar de begroting wijzigen. Dit punt moet dan vermeld zijn op de voorlopige agenda voor deze vergadering.
5.2.1 De geldmiddelen van de vereniging kunnen voortvloeien uit: a. | contributies; | b. | hoofdelijke omslagen; | c. | boetes; | d. | subsidies, schenkingen, erfstellingen en legaten; | e. | entreegelden; | f. | andere inkomsten. |
5.2.2 Wijziging in de hoogte van de contributie wordt door de ledenvergadering vastgesteld na advies van de financiële commissie.
5.2.3 De contributies worden geïnd door de penningmeesters van het bestuur.
5.2.4 De contributies worden per boekjaar in twee termijnen betaald. Zij die lid zijn op 1 januari betalen contributie over de eerste termijn van het boekjaar. Zij die lid zijn op 1 juli betalen contributie over de tweede termijn van het boekjaar.
5.2.5 De kennismakers betalen een vergoeding voor de ten behoeve van hun kennismaking gemaakte kosten. De hoogte van deze vergoeding wordt vastgesteld door de ledenvergadering op voorstel van de kennismakingscommissie.
5.2.6 In geval van financieel tekort kan het bestuur bij de ledenvergadering een voorstel tot hoofdelijke omslag indienen. De ledenvergadering beslist hierover na advies van de financiële commissie. Dit punt wordt vermeld op de voorlopige agenda.
5.3.1 De eerste termijn van de contributie moet uiterlijk op 1 april van het lopende boekjaar zijn betaald en de tweede uiterlijk op 1 oktober van het lopende boekjaar.
5.3.2 Wanneer het lidmaatschap wordt beëindigd is de betrokkene verplicht al zijn financiële verplichtingen aan de vereniging binnen één maand na te komen, tenzij hij een regeling heeft getroffen met de penningmeesters, zoals geregeld in artikel 5.3.7.
5.3.3 De penningmeesters stellen de uiterlijke datum van betaling van enige financiële verplichting vast, voor zover deze niet elders vastgesteld is. Een lid dient ten minste één maand voor de datum van betaling van enige financiële verplichting aan de vereniging van deze verplichting op de hoogte gesteld te worden.
5.3.4 Wanneer een lid op de uiterlijke datum van betaling van enige financiële verplichting aan de vereniging aan deze verplichting niet voldaan heeft, wordt zo spoedig mogelijk een eerste herinnering aan de betrokkene gestuurd.
5.3.5 Wanneer een lid twee maanden na het versturen van een eerste herinnering betreffende een financiële verplichting aan de vereniging aan deze verplichting niet voldaan heeft, dan wordt een boete opgelegd van twintig procent van het te betalen bedrag. Het betrokken lid wordt hiervan zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte gesteld middels een tweede herinnering.
5.3.6 Wanneer een lid vier maanden na het versturen van een tweede herinnering betreffende een financiële verplichting aan de vereniging aan deze verplichting niet voldaan heeft, kan het bestuur de betrokkene met onmiddellijke ingang ontzetten uit de vereniging. Het bestuur brengt de eerstvolgende ledenvergadering de ontzetting ter tafel en stelt de ledenvergadering van de motieven op de hoogte. De betrokkene wordt zo spoedig mogelijk schriftelijk van dit besluit, met opgaaf van redenen, in kennis gesteld. Hij kan binnen één maand na ontvangst van de kennisgeving van het besluit, in beroep gaan bij de ledenvergadering door dit schriftelijk aan het bestuur bekend te maken. Bij ontvangst van het bezwaarschrift wordt de ontzetting ongedaan gemaakt en wordt de betrokkene geschorst. De gebruikelijke procedure omtrend schorsingen treed dan in werking.
5.3.7 De penningmeesters van het bestuur besluiten over gehele of gedeeltelijke vrijstelling van betaling van financiële verplichtingen aan de vereniging. Deze vrijstelling of dit uitstel kan worden verleend in geval van onvermogen of overmacht. De penningmeesters zijn ten aanzien van vrijstelling, uitstel en correspondentie hierover geen verantwoording schuldig aan de ledenvergadering. Zij zijn verplicht de namen van hen die om vrijstelling en uitstel verzochten geheim te houden.
5.3.8 Degene die enige financiële verplichting aan de vereniging niet of niet tijdig nakomt, kan daartoe door alle wettige middelen worden genoodzaakt. De kosten daarvan komen voor rekening van de nalatige.
5.4 Financiële bevoegdheden
5.4.1 Toestemming van de ledenvergadering is vereist voor: a. | het aanvaarden, kopen, verkopen, leasen en huren van onroerende goederen en/of registergoederen; | b. | het aanvaarden of afwijzen van subsidies, erfstellingen en legaten; | c. | uitgaven die het bedrag van 1500 gulden overschrijden. De ledenvergadering kan hier een ontheffing voor verlenen. Van uitgaven die het bedrag van 1000 gulden overschrijden, dient op de eerstvolgende ledenvergadering melding te worden gemaakt. |
Euro's invoeren? ;-) Voor alle duidelijkheid: dit geld voor zowel commissies als het bestuur! (misschien bij commissies en bestuur ook opnemen?) Als dat subsidie-gezeik anders geregeld moet worden moet dat dus hier gebeuren.
5.4.2 Voor het aangaan van geldleningen is toestemming van de financiële commissie en de ledenvergadering vereist.
5.4.3 Fondsen ten behoeve van zaken aangaande de vereniging kunnen alleen door de ledenvergadering worden ingesteld. Bij het instellingsbesluit moeten het beheer van het betreffende fonds en de verantwoordelijkheid van de beheerder(s) nauwkeurig worden omschreven.
5.5 Financieel jaarverslag
5.5.1 Binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de ledenvergadering, legt het bestuur het financieel verslag van het afgelopen boekjaar ter goedkeuring aan de ledenvergadering voor. Bij dit jaarverslag zijn op de ledenvergadering de bevindingen van de kascontrolecommissie gevoegd. De ledenvergadering beslist hierover na advies van de financiële commissie.
5.5.2 Het financieel jaarverslag bevat de balans van bezittingen en schulden van het einde van het boekjaar en de staat van baten en lasten over het boekjaar met een toelichting van beide. Uit het jaarverslag moet het financiële resultaat van de vereniging en haar activiteiten blijken. Het balansgedeelte en het baten/lastengedeelte herformuleren?
5.5.3 Het bestuur maakt het financieel jaarverslag tenminste zeven dagen voor de dag waarop de ledenvergadering hierover beslist schriftelijk bekend aan de leden.
5.5.4 Het bestuur doet de kascontrolecommissie, ten minste één maand voor de dag waarop de ledenvergadering over het financieel jaarverslag besluit, de stukken toekomen. Het bestuur is verplicht aan de kascontrolecommissie ten behoeve van haar onderzoek alle door haar gevraagde inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te tonen, en inzage in de boeken en bescheiden der vereniging te geven.
5.5.5 Bij wisseling tijdens het boekjaar blijven de aftredende bestuursleden verantwoordelijk over dat gedeelte van het boekjaar dat zij in functie waren. Deze verantwoordelijkheid eindigt op het moment dat het financieel jaarverslag van het boekjaar waarin hij is aangetreden, wordt goedgekeurd door de ledenvergadering.
5.5.6 In september brengt het bestuur een halfjaarlijks verslag ter tafel. Wat moet dit bevatten?
5.6 Kassier en boekhouder Misschien kan dit bij fin.bevoegdheden oid?
5.6.1 Er is een kassier die het bestuur controleert omtrend haar uitgaven. De kassier wordt aangesteld door de ledenvergadering en is omtrend zijn handelen verantwoording schuldig aan de ledenvergadering. Misschien ook commissies toevoegen? Het zou ook best kunnen dat commissies zelf geld uitgeven.
5.6.2 De kassier bepaalt, in overleg met de financiële commissie, de manier waarop het bestuur van finaniciële transacties verslag doet. Zij bepalen ook welke controlemaatregelen nodig zijn en hoe de controle uitgevoerd wordt.
5.6.3 Er is een boekhouder die de aangeleverde financiële gegevens van de vereniging verwerkt. De boekhouder wordt aangesteld door de ledenvergadering en dient ter ondersteuning van de financiële taken van het bestuur. Ik ben hier niet helemaal happy mee. Dit moet anders? De financiële commissie brengt de ledenvergadering advies uit over de aanstelling van een boekhouder (op voorstel van de fk)?
6.1 Wijzigingen en dispensatie
6.1.1 Het huishoudelijk reglement kan door de ledenvergadering worden gewijzigd zoals geregeld in de statuten.
6.1.2 Behoudens het geregelde in artikel 6.1.3 kan in noodgevallen van een artikel of een gedeelte van een artikel van het huishoudelijk reglement dispensatie worden verleend door de ledenvergadering. De tijdsduur van de dispensatie moet bij de verlening ervan nauwkeurig worden aangegeven. Dispensatie kan alleen worden verleend voor een tijdsperiode na het besluit tot dispensatie. Een besluit tot dispensatie kan slechts worden genomen indien twee/derde der aanwezige stemgerechtigden zich hiervoor uitspreekt. Dispensatie kan alleen worden verleend op voorstel van het bestuur, of op schriftelijke voorstel van minstens één/vierde van het aantal stemgerechtigden.
6.1.3 Dispensatie kan niet worden verleend van hoofdstuk 1 en alinea 6.1. Dispensatie kan niet worden verleend van artikelen indien hierdoor strijdigheid met de Wet en/of de statuten zou optreden.
6.2.1 Dit huishoudelijk reglement treedt in werking op de dag na goedkeuring door de ledenvergadering.
|